duminică, 26 octombrie 2008

Profesorii- salvarea sau distrugerea Romaniei?

Ca tocmai se anunta cu surle si trambite promulgarea legilor privind marirea salariilor cadrelor didactice si a pensiilor, m-a traznit o idee. Nu stiu cat de politica a fost decizia, dat fiind ca a impartit populatia in doua, aia care zic ca asa trebuia facut de mult, si aia care se plang ca in felul asta economia o sa se duca de rapa si ca in felul asta o sa fie si mai rau pe viitor, din cauza crizei economice mondiale (probabil astia nu stiu ca injectarea de bani de catre stat in economie a fost ideea geniala a lui J.M. Keynes, ideea care a dus la scoaterea SUA din criza economica a anilor 29-32, ca populatiei i s-au oferit locuri de munca in mari proiecte de stat, gen barajul Hoover, astfel s-a diminuat somajul si oamenii au avut bani sa consume, deci a reinceput productia, s-au facut angajari in domeniul privat si tot asa).
Acuma eu nu comentez cat de politica a fost decizia, cat de mult a fost data ca sa-i faca in ciuda primului ministru sau cat de utila este la momentul actual. Comentez doar faptul ca am vazut la o televiziune mai mult sau mai putin serioasa o stire care m-a lasat masca, si anume faptul ca nu are importanta faptul ca legea a fost promulgata si va intra in vigoare, pentru ca Guvernul, daca vrea, poate sa nu o puna in aplicare. Cu alte cuvinte, (trebuie sa mentionez ca nu sunt expert in drept constitutional, dar chestia asta zgaraie chiar si bunul simt) nu conteaza ca puterea legislativa a tarii da o lege cu o anumita forta juridica, lege promulgata de catre presedinte, lege declarata ok de catre Curtea Constitutionala, ca Guvernul, care de altfel reprezinta puterea executiva, poate sa dea o ordonanta (ilegala de altfel, ca nu respecta o lege in vigoare) prin care legea nu-si produce efectele. Acuma nu cred ca stirea e adevarata si ca e pur si simplu produsul imaginatiei unui reporter care vrea sa se afirme printr-un senzational fabricat in tartacuta lui, dar multi au luat-o de buna si cred in ea. C-asa se face presa si politica in Romania, care, dupa cum stim, e o tara in Africa in care oamenii locuiesc in gauri insalubre in pamant si vaneaza sobolani cu arcul.
In final ma mai intreb ceva... daca unii spun ca bugetul de 6%din pib asigura sumele necesare acoperirii noilor cheltuieli generate de cresterea asta, iar altii spun ca economia romaneasca nu poate suporta o asa cheltuiala si ca se indreapta spre faliment, pe cine sa credem? A, stiu, pe aia care ne promit ca o sa o ducem mai bine daca ii votam pe ei. Ca doar i-am crezut si pana acum.

Un comentariu: