vineri, 31 octombrie 2008

Aventuri de pensionar

In acest episod si in cele ce vor urma in aceeasi serie voi incerca sa prezint de ce pensionarii reprezinta cea mai favorizata categorie sociala din Romania. Nu ma voi lega de securistii cu pensia pe luna cat castig eu intr-un an de munca, deoarece aici este evident. Sigur multi nu sunt de acord cu atitudinea mea... e normal, doar toti avem bunici sau parinti pensionari. Dar motivele mele sunt solide. Sincer sa fiu abia astept pensionarea, dar sper sa fie in ELvetia, SUedia sau in cel mai rau caz in Germania, nu vreau sa traiesc sperand sa mor. Nu vreau sa traiesc ca sa ies in strada si sa ma lupt cu jandarmii folosind plasa de la piata. Mi se pare cel mai cumplit sentiment sa nu ai bani si sa-ti trebuiasca medicamente, hrana si alte alea necesare unui trai normal. Vreau sa spun ca in Germania nu am vazut in cafenele decat pensionari. Ce-i drept ca era cam dimineata, totusi tinerii erau ori la munca, ori la scoala. Ideea e ca-si permit sa-si petreaca ultima parte a vietii intr-un mod placut.

Revin, intr-o tara de rahat, unde nici macar aia care muncesc nu isi permit prea multe, nu poti emite pretentii sa ai o pensie mare. Pentru ca ala care ia salariu din productie iti plateste pensia. Daca el, care munceste, abia ia 1000 de lei pe luna, nu poti cere o pensie mai mare de 600, 700 de lei cel mult. Pentru ca respectivul lucreaza la un patron. Patronul ala plateste impozitul pe venitul salariatului la stat. Se formeaza astfel un buget, care nu poate fi prea mare, ca nu are de unde. Bun. Nu stau sa caut cati pensionari si cati salariati sunt in Romania, ca nu prea are relevanta in articolul de fata, unde exprim o opinie, nu fac statistici. Din cate stiu eu, un salariat plateste pensia pentru 0,8 oameni, dar nu sunt foarte sigur de exactitatea cifrei. In orice caz, un muncitor are de intretinut pe langa pensionari si elevi si bugetari, care sunt si astia destul de multi. Un pensionar, pe langa pensie mai primeste si niste avantaje, cum ar fi reducere pe tren, gratuitate la transportul prin oras (de asta o sa mai scriu un articol, ca cere spatiu si as devia aici de la subiect), tarife reduse pe la teatre, muzee, bilete de tratament foarte ieftine etc.

Este incorect sa ii dai unui om 600 de lei dupa ce a muncit o viata intreaga, stiind ca are de platit utilitati, hrana si medicamente. Acuma eu ma intreb daca nu e cel putin la fel de incorect sa-i iei mai mult aluia care abia face 1000 de lei muncind de dimineata pana seara si care mai are in intretinere poate si copii si nevasta, pentru a-i mari pensia unuia care, e adevarat ca are tot dreptul la un trai decent, insa sta degeaba (adica nu produce nimic, ca sa nu fiu inteles gresit) cat e ziua de lunga. Cum nu fac politica, nu ma voi lega de cei care au datoria de a duce Romanica pe cele mai inalte culmi ale capitalismului, ci ma leg doar de situatia de fapt. Situatie care are culoarea fundului de vita dat fiind ca cei cu o calificare inalta si-au cam luat zborul spre alte zari unde li se recunosc meritele, iar cei necalificati au fugit la fratii nostri latini pentru un salariu care sa le permita mai mult de painea zilnica.

In definitiv, raportate la salarii, pensiile sunt maricele. Ca de fapt salariile la care raportam pensiile sunt mici e alta poveste. Ca aia cu motul la rahat, care nu e palarie.

Un comentariu: